آیا خرید وکالتی خانه و آپارتمان اعتبار دارد؟

خرید وکالتی خانه چیست؟

خریدار با این وکالتنامه می­تواند بدون حضور فروشنده (مالک قبلی) به کلیه ارگان­ها و ادارات دولتی مانند اداره آب، برق، گاز و غیره مراجعه کند. در عرف به این نوع معاملات می­گویند فروش وکالتی و خریداران هم تصور می­کنند این وکالت عین سند مالکیت است و همیشه اعتبار لازم را دارد.

اما باید بدانیم که وکالت جزء عقود جایز است و با فوت یا جنون هر یک از طرفین آن یعنی موکل (فروشنده) یا وکیل (خریدار) باطل می­شود و فاقد اعتبار و غیرقابل استناد است. بنابراین اگر فروشنده فوت کند، ورثه او قائم مقام و مالک ملک می­شوند و خریدار باید ادعای خود مبنی بر خرید ملک و مالکیت خود را ثابت کند که امری مشکل و سخت خواهد بود.

انواع وکالت نامه

قبل از ذکر انواع وکالت نامه لارم است تا با تعریف وکالتنامه آشنا شویم. وکالت نامه در واقع قراردادی است که بین وکیل و موکل بسته می شود. به عبارتی سندی که مندرج به توافقات طرفین، موضوع و اختیارات وکیل است. این قرارداد تنها منوط به توافق بین افراد معمولی و وکلای قانونی نیست بلکه بین افراد عادی نیز می توان چنین قراردادی را عقد کرد.

انواع وکالت نامه در قالب کلی

  • وکالتنامه رسمی و محضری
  • وکالتنامه عادی

انواع وکالت بر حسب نوع

  • وکالت نامه عادی: وکالت‌نامه‌ ای که به صورت نوشتن قولنامه یا قرارداد مکتوب بین طرفین و بدون نیاز به مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و ثبت قرارداد، تنظیم می شود.
  • وکالت نامه رسمی: وکالت‌نامه‌ ای که به صورت رسمی و محضری بین وکیل و موکل عقد می شود و در دفاتر اسناد رسمی به ثبت می رسد.
  • وکالت کاری : چنانچه شخصی، پیگیری کلیه امور اداری خود را به فرد دیگری بسپارد.
  • وکالت ساده: عزل وکیل از انجام امور سپرده شده به او در زمان دلخواه توسط موکل.
  • وکالت تام‌ الاختیار: در این نوع وکالت، وکیل جهت اجرای هر یک از امور مشخص شده به وی، نیاز به اجازه موکل ندارد.
  • وکالت بلاعزل:وکالتی که در آن موکل، حق فسخ قرارداد و عزل وکیل را ندارد
  • وکالت قضایی : انجام امور قضایی موکل، که نیازمند دانش و تخصص کافی برای انجام آن است، به وکیل دادگستری سپرده می شود.

خرید وکالتی خانه و آپارتمان و اعتبار آن

بعضی از خانه و آپارتمان­ هایی که به دلیل مشکلات ثبتی، بانکی، شهرداری و غیره فعلاً امکان انتقال سند رسمی آنها به نام خریدار مقدور نیست، از این رو خریدار و فروشنده با یکدیگر توافق می­کنند که فروشنده یک وکالت تام و بلاعزل درباره ملک موضوع معامله به خریدار بدهد.

پس چرا خرید و فروش وکالتی خانه شایع است؟

علت شیوع آن دلایل مختلفی دارد که به سه مورد آن اشاره کردیم. اما موارد دیگری هم هست. برای مثال فروشنده چون شاغل است و وقت و حوصله مراجعه به شهرداری یا ثبت و غیره را ندارد. لذا ضمن دریافت وجه معامله یک وکالت تام و بلاعزل به خریدار می­دهد و خیال خودش را از بابت تشریفات اداری راحت می­کند. این گونه معاملات در زمینه خرید و فروش خودرو شایع­تر است خصوصاً به دلیل طولانی بودن تشریفات فک پلاک خودرو.

چه راهکاری برای استحکام خرید وکالتی خانه وجود دارد؟

 

خبر خوب این است که شما باید در کنار دریافت وکالت تام و بلاعزل، بین خود و فروشنده یک مبایعه­نامه یا قرارداد فروش خانه و یا آپارتمان هم تنظیم کنید. در این صورت می­توانید با خیال راحت معامله کنید. چون حتی اگر فروشنده فوت کند یا مجنون شود شما می­توانید علیه ورثه یا قیم او برای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک اقامه دعوا کنید.

 

اگر سوال یا مشکل حقوقی درباره موضوع این مقاله دارید پایین همین صفحه کامنت بزارید.

به بحث وارد شوید

مقایسه آگهی ها

مقایسه