به چه ملک هایی اوقافی می گویند؟چه شرایطی دارد؟ سند آن چه تفاوتی با سند ملکی دارد؟انواع ملک اوقافی؟
حتما در مورد املاک اوقافی یا ملک وقفی زیاد شنیدهاید.حتمالا خیلی از ما در هنگام خرید خانه به املاک وقفی برخوردیم. خرید و فروش املاک وقفی تفاوتهایی با خرید و فروش املاک شخصی دارند.
“اگر می خواهید ملک وقفی را معامله کنید بهتر است قبل از آن موارد زیر را حتما مطالعه کنید”
به چه ملک هایی اوقافی می گویند؟
این نوع از املاک متعلق به شخصی بوده که او ملک خود را وقف کرده و اکنون اداره اوقاف این زمینها را به صورت اقساط 99 ساله به اشخاص دیگری اجاره می دهد. اشخاصی که املاک اوقافی را خریداری میکنند، باید سالیانه مبلغی را به این اداره پرداخت کنند که این مبلغ ناچیز است. پس توجه داشته باشید که املاک اوقافی صرفاً املاکی نیستند که اداره اوقاف دست بر آنها گذاشته باشد؛ حتی املاک اوقافی این نیست که ملک موردنظر معارض داشته باشد.
آیا ملک اوقافی سند دارد؟
ملک اوقافی هم مثل املاک شخصی دارای سند هستند، اما سند آن با سند شخصی تفاوتهایی دارد. نکته اینجاست که خریدار ملک اوقافی، مالک زمین(عرصه)ملک اوقافی نخواهد بود. یعنی نسبت به خرید، فروش و اجاره یا ساختوساز ملک، به صورت مستقل اختیاری ندارد و با شرایط مشخص و با تایید اداره اوقاف، امکان معامله این املاک برای مالک فراهم میشود.
املاک اوقافی به طور کلی به 4 دسته تقسیم میشوند:
1-املاک وقفی سازمان اوقاف
2-املاک وقفی آستان قدس
3-املاک وقفی شخصی
4-املاک وقفی بقاع متبرکه
2مورد از تفاوت های سند ملکی و سند اوقافی؟
1_ملک اوقافی دارای سند اعیان و اجارهنامه عرصه ملک موقوفه است و در واقع خریدار چنین ملکی فقط مالک اعیان (ساختمان) آن است و حق مالکیتی در عرصه (زمین) آن را ندارد. بنابراین هیچ فردی نمیتواند بدون دریافت مجوز از اداره اوقاف اینگونه املاک را خرید و فروش کند. اما سند ملکی، اسنادی به اصطلاح شش دانگ هستند و به صورت تک جلد، چند جلد یا سهامی صادر میشوند که در نهایت مجموع سهامها نیز باید به شش دانگ برسند.
2_اسناد ملکی دارای حدود چهارگانه شمالی، جنوبی، شرقی و غربی هستند و همچنین حدود املاک مجاور آن و دسترسی به خیابان در آن مشخص میشود، اما در اسناد اوقافی چنین حدود و مشخصاتی یا اصلاً نوشته نشده است و یا به صورت خیلی جزیی در سند آورده میشود.
خریدو فروش ملک اوقافی
به طور کلی برای خرید ملک وقفی باید بدانید قدرت خرید و هدف از خرید شما چیست. اگر تصمیم گرفتید که با توجه به شرایط و بودجه خود، املاک اوقافی را خریداری کنید، باید توجه داشته باشید که گاهی فروش این املاک برای مالک بسیار سخت است. که بخشی از این سخت بودن فرایند فروش به علت ناآگاهی و باورهای نادرستی است که مردم نسبت به املاک اوقافی دارند. افرادی که بودجه کمی دارند با خرید این املاک، نه فقط میتوانند صاحب ملک شوند، بلکه اگر ملک اوقافی را به صورت زمین خریداری کنند امکان دریافت وام و ساختوساز روی آن وجود دارد.
ممنون که وقت گذاشتید و خوندید. اگر سوالی یا نظری در مورد ملک اوقافی دارید، در بخش نظرات بنویسید.