سن ساختمان به صورت مفید ۳۰ سال است. هرچه تعداد این سالها کمتر باشد ساختمان نوسازتر است. بسیاری از افراد به هنگام خرید انواع ساختمانها ترجیحشان بر این است که ساختمان نوساز باشد. نوساز بودن ساختمان اطمینان خاطری بیشتری در فرد ایجاد میکند چراکه میداند با استفاده از تکنولوژی و ابزار عصر حاضر بنا شده است؛ اما باید توجه داشت که نوساز بودن ساختمان تأثیر مستقیمی بر روی قیمت آن دارد. به همان اندازه که یک ساختمان نوسازتر است قیمت آنهم بیشتر است. افرادی که از توان مالی کمتر و محدودتری دارند معمولا به دنبال ساختمانهایی هستند که نوساز نبوده و عمر آنها حداقل ده سال باشد. ساختمانهایی که عمر آنها بین ۱۰ الی ۱۵ سال هستند قیمت مناسبتری دارند. آن دسته از ساختمانها که سنشان تقریباً ده سال است و بهعبارتدیگر نوساز نیستند نسبت به سایر ساختمانها بهصورت میانگین چیزی حدود ۲۵ درصد ارزانتر هستند.
به طور کلی تخمین سن بنا از 4روش صورت می گیرد:
1)پی گیری از شهرداری
2)پرسش از باز رسان و نمایندگان محلی:
3)بررسی قسمت های مختلف درون ساختمان برای دانستن سن ساختمان
4)سایر روش ها
همچنین سوابق سرشماری میتواند ثابت کند که خانهای در زمان انجام سرشماری وجود داشته است.
با استفاده از یک معمار میتوانید بر چوب، گچ، ملات و رنگ آن مطالعه کرده و سن بنا را تخمین بزنید.
فاصلههای آلومینیومی در پنجرههای با روکش حرارتی اغلب دارای برچسب سال تولید هستند که حداقل میتواند تاریخ تقریبی نصب را ارائه دهد.
توریهای فاضلاب با سالی که تولید میشوند، گاهی مهر میشوند که ممکن است سن بنا را نشان دهند.
آیا گذر زمان بر سن ساختمان اثرگذار است؟
با توجه به موارد گفتهشده تصور میشود که هر اندازه که از سن بنا بگذرد یعنی هرچقدر ساختمان پیرتر شود ارزش آن نیز کمتر شده و پی از چند سال قیمت آن خیلی کم میشود؛ اما باید دانست که در ایران در بازار خرید و فروش ملک و املاک همواره تورمهای بسیاری وجود دارد. در واقع هیچ وقت یک بازار ثابت برای قیمت ملک وجود ندارد.
انواع سن ساختمان:
1)سن واقعی ساختمان:هنگامیکه یک ساختمانساز تصمیم میگیرد ساختمانی را بسازد در مرحله اول باید برای آن پروانه و یا مجوز ساخت بگیرد. بسیاری از مشاورین املاک و کارشناسان ساختمان بر این عقیدهاند که از زمانی که پروانه ساخت برای ساختن ساختمان صادر میشود ساختمان متولد میشود. بعد از پروانه ساخت سازنده ساختمان با استفاده از ابزار و کارگران شروع به ساخت ساختمان میکند. عدهای دیگر بر این عقیدهاند که زمانی که بنای ساختمان پیریزی میشود یعنی به محض ریختن شناژ، ساختمان متولدشده و از همان زمان عمر آن محاسبه میشود.
2)سن بهره برداری ساختمان:کارشناسان در این روش عقیده دارند هنگامی که ساختمان بهطور کامل ساختهشده و دیگر معمار و سایر کارگران ساختمانی هیچگونه فعالیتی در ساختمان ندارند، کار ساخت آن تمامشده و آمادهی استفاده است. آنها بر این باورند زمانی که کلید ساختمان به دست مالکین آن برای سکونت داده میشود سن بنا از آن زمان محاسبه میشود. همواره کنتورهای خاصی در انواع ساختمانها نصب میشود. این کنتورها دارای تاریخ نصب هستند. کارشناسان ساختمان معتقدند از زمان شرع به کار کردن کنتورهای ساختمان و نصب آنها عمر ساختمان شروع شده است. بهعبارتدیگر یکراه برای دانستن عمر ساختمان توجه به زمان نصب کنتورهای ساختمان است.
3)سن سندی ساختمان:زمانی که ساخت ساختمانهای تجاری و مسکونی تمام میشود سندی با عنوان پایان کار برای آن ارائه میشود. کارشناسان معتقدند هنگامیکه پایان کار صادر میشود، درواقع سن بنا و عمر بنای ساختمان شروعشده و بهعبارتدیگر ساختمان متولدشده است. دانستن هریک از انواع سن بنا بسیار مهم است. هرکدام از این سنها کاربرد خاص خود را دارند. بری مثال با استفاده از سن واقعی ساختمان میتوان انواع تسهیلات و وامهای ساختمانی را دریافت کرد. به عبارتی سن واقعی بنا مهمترین سن ساختمان است.
سن سندی مهم تر است یا سن بهره برداری؟
سن بهرهبرداری و سن سندی ساختمان برای خرید ساختمان مهم هستند. مواقعی پیش میآید که بین سن سندی و سن بهرهبرداری ساختمان فاصله میافتد. برای مثال هنگامیکه ساختمان ساخته میشود و قرار است پایان کار برای آن صادر شود مشکلاتی پیش میآید که مالک و سازنده ساختمان باید آنها را حل کند تا بتواند پایان کار بگیرد. به همین دلیل بین زمان اتمام کار و زمان بهرهبرداری آن فاصله میافتد؛ اما باید توجه داشت که این وقفه طولانی نباشد چراکه عمر واقعی ساختمان بالا میرود. به همین دلیل هنگام خرید ساختمان علاوه بر توجه به سن سندی و سن بهرهبرداری ساختمان، دانستن سن واقعی آن بسیار مهم است. برای دانستن سن واقعی ساختمان میتوان با استفاده از جستوجوهای محلی از سایر ساکنین محلهای که آن ساختمان در آن قرار دارد، به این موضوع پی برد.
به چه علت سن ساختمان در خرید آن ملک مهم است؟
افرادی که ساختمانها و املاک مختلف را خریداری میکنند هدفهای بسیاری دارند. برخی قصد سکونت در ساختمان مورد نظر رادارند وعدهای دیگر میخواهند در آن بنایی جدید بسازند. توجه به سن بنا در این دو حالت اهمیت بسیاری دارد. اگر فردی قصد سکونت در بنا را داشته باشد باید خانهای را خریداری کند که سن آن کم باشد، چراکه اگر سن خانه زیاد باشد بعد از چند سال مجبور میشود آن را تعویض کند؛ اما اگر فردی قصد دارد خانهای بخرد که آن را خراب کرده و از نو بسازد بهتر است ساختمانهایی را خریداری کند که عمر آنها بیشتر بوده و از وامها و تسهیلات برخورداراست؛ چراکه با استفاده از آن تسهیلات میتواند خانه را بسازد.
تاثیر سن بنا بر دریافت انواع وام ها و تسهیلات بانکی:
بانکها برای اعطای وام و تسهیلات به دارندگان ساختمانها شرایط مختلفی دارند. بعضی از بانکها به خانههایی که عمر آنها کمتر از ۱۰ سال باشد وام میدهند. بسیاری از بانکها شرایط سن کمتر از ۱۵ سال را برای وامگیرنده تقاضا دارند و بعضی دیگر سن کمتر از ۳۵ سال را. به همین دلیل توجه به سن سندی و سن بهرهبرداری ساختمان و پروانه ساخت آن بسیار مهم است. گواهی پروانه ساخت در زیر گواهی پایان کار وجود دارد. تاریخی که برای این پروانه در نظر گرفتهشده است همان تاریخ تعیینکنندهی دریافت وام است. اگر خریداران و فروشندگان به هنگام خریدوفروش املاک خود به این تاریخ دقت نکنند متحمل ضررهای بسیاری میشوند.
امیدواریم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
خوشحال میشیم نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله با ما در میان بگذارید.