تعیین دفتر خانه محل تنظیم سند در مبایعه نامه
مرسوم است که هنگام نوشتن مشخصات دفترخانه اسناد رسمی در زمان تنظیم مبایعهنامه، میان خریدار و فروشنده آپارتمان موعدی برای حضور دو طرف در یک دفترخانه نزدیک محل وقوع ملک توافقاتی انجام میشود. چه دو طرف خودشان تصمیم به نوشتن قرارداد بگیرند و چه اینکه مبایعهنامه توسط مشاور املاک تنظیم شود، اصولاً مشخصات یکی از دفترخانههای نزدیک ملک موضوع معامله باید در مبایعهنامه یا قرارداد فی ما بین آنها درج شود.
باید ها و نباید ها در تعیین دفتر خانه محل تنظیم سند در مبایعه نامه
معمولاً هنگام تنظیم قرارداد صرفاً به شماره دفترخانه اکتفا میشود. چون فرض بر این است که خریدار و فروشنده از نشانی دقیق دفترخانه مربوطه مطلع هستند و نیازی به نوشتن آدرس کامل آن نیست. نوشتن مشخصات دفترخانه و انتخاب یک دفترخانه امری اختیاری است. گاهی اوقات حتی در برخی مبایعهنامهها عمداً و یا سهواً جای دفترخانه خالی گذاشته میشود یا بعضی وقتها خط کشیده میشود. اینگونه اقدامات بیشتر در شرایطی است که زمان دقیق تحویل یا آماده شدن سند ملک در خصوص املاک نوساز یا پیشخرید روشن نیست. هرچند در این نوع معاملات هم من توصیه جدی میکنم زمانی را در مبایعهنامه پیشبینی کنید هرچند طولانی باشد و به ناگزیر مشخصات یک دفترخانه را هم درج کنید.
فریب و کلک تعیین دفتر خانه محل تنظیم سند در مبایعه نامه
با همه این چیزها گاهی با مبایعه نامه هایی مواجه میشوم که خیلی حرفهای و با چاشنی فریب و کلک تنظیمشدهاند و تمام هدف فروشنده یا خریدار این بوده که طرف مقابل را با چالش مواجه کند. یکی از اتفاقاتی که اخیراً برای یکی از مراجعینم در رابطه با تعیین مشخصات دفترخانه پیشآمده بود ازاینقرار بود که او آپارتمانی را از دو شریک خریده بود و در زمان موعد تنظیم سند رسمی وقتی قصد داشت به دفترخانه برود از فروشنده خواسته بود که در کدام دفترخانه حاضر شود. علت سؤال کردن او این بود که در مبایعهنامه دو دفترخانه درجشده بود و وی نمیدانست که در کدامیک از این دفاتر باید حاضر شود!
فروشنده گفت ما مدارکمان را به فلان دفترخانه اسناد رسمی دادهایم و شما هم در موعد تنظیم سند همانجا حاضر باشید. در ضمن شریک دیگرش به خریدار گفته بود که من با شریکم اختلاف دارم و در دفترخانه حاضر نمیشوم.
خریدار با دو مشکل و حتی سه مشکل مواجه شده بود. اول اینکه مشخصات دو دفترخانه اسناد رسمی در مبایعهنامه درجشده بود و او در هنگام تنظیم قرارداد متوجه آن نشده بود. دوم اینکه یکی از شرکا قصد حضور در دفترخانه را نداشت و این قطعاً مشکل ایجاد میکرد. سوم هم اینکه برفرض اینکه برفرض حضور خریدار و یکی از فروشندگان دریکی از آن دو دفترخانه، تکلیف پرداخت باقیمانده ثمن معامله مشخص نبود که به چه کسی باید پرداخت شود چون آن شریکی که قصد حضور داشت مدعی بود که من از شریکم طلبکارم و باید تمام باقیمانده را به من پرداخت بکنی والا سند نمیزنم!
جلوگیری از فریب و کلک در تعیین دفتر خانه محل تنظیم سند در مبایعه نامه
پسازاین اتفاق و شنیدن ماجرای این دوست، راهکاری را به او گوشزد کردم تا حداقل بتواند مقداری از مشکلات او بکاهد هرچند این راهکار باعث نجات او شد اما پسازآن درس عبرتی گرفت که هیچگاه در زمان نوشتن مشخصات دفترخانه اجازه ندهد که مشخصات دو دفترخانه درج شود والا عملاً از خطوط قرمز شیوه قرارداد نویسی رد شده است که نتایج زیانبار آن بر عهده متخلف میباشد.
(اگر سوال یا مشکل حقوقی درباره موضوع این مقاله دارید پایین همین صفحه کامنت بزارید)
**املاک بزرگ پونک همراه همیشگی شما**